Kennisbank
Storytelling People

Wat is de verbinding tussen organisatieverhaal en verandering?

Storytelling is essentieel voor het menselijk leven. Het vertellen van verhalen is de manier waarop mensen betekenis aan hun bestaan geven, kennis doorgeven, gedrag leren en hun geschiedenis en toekomst begrijpen. Volgens onderzoekers heeft 40% van de managers, 60% van het middenkader en maar liefst 90% van de medewerkers geen duidelijk beeld van de missie en visie van de organisatie. Effectieve organisatieverandering wordt bepaald door het creëren van een gemeenschappelijke visie. Wie zijn we? Waar gaan we naar toe? Betekenisgeving betekent dat er verhalen verteld en gedeeld worden waar mensen zich mee kunnen identificeren – en vanuit die identificatie ontstaat weer verbinding. Belangrijk bij organisatieverandering is de borging van de gewenste verandering. Mensen moeten het gevoel hebben dat het ertoe doet, dat de verandering gewenst en noodzakelijk is en dat de organisatie ermee opschiet.

Het organisatieverhaal fungeert als een kompas en een gids tijdens veranderingsprocessen. Het biedt context, betekenis en richting aan de verandering en helpt om medewerkers, leiders en belanghebbenden op één lijn te krijgen. Het maakt de verandering begrijpelijk en relevant voor de mensen binnen de organisatie, wat essentieel is voor het succes van veranderingsinitiatieven.

Hier zijn enkele manieren waarop het organisatieverhaal een rol kan spelen bij verandering:

1. Inspiratie en richting: Het organisatieverhaal dient als een bron van inspiratie en richting voor verandering. Het kan de visie van de organisatie voor de toekomst beschrijven en waarom die verandering noodzakelijk is.
2. Betekenisgeving: Een veranderingsproces kan verwarrend en uitdagend zijn voor medewerkers. Het organisatieverhaal helpt bij het geven van betekenis aan de verandering door uit te leggen waarom het nodig is en welke voordelen het zal opleveren.
3. Cultuurverandering: Veranderingen in een organisatie kunnen gepaard gaan met veranderingen in de bedrijfscultuur. Het organisatieverhaal kan helpen bij het bevorderen van de gewenste cultuurverandering door de kernwaarden en normen te benadrukken die de verandering ondersteunen.
5. Betrokkenheid van medewerkers: Het verhaal kan medewerkers betrekken bij de veranderingsinspanningen door hen te laten zien hoe ze een belangrijke rol kunnen spelen in het realiseren van de nieuwe visie en doelen.
6. Communicatie: Het organisatieverhaal biedt een consistente boodschap die kan worden gebruikt in communicatie-inspanningen rond de verandering. Dit helpt bij het verminderen van onzekerheid en weerstand bij medewerkers.
7. Leiderschap: Leiders kunnen het organisatieverhaal gebruiken om de verandering te leiden en te ondersteunen. Ze kunnen het verhaal delen om hun visie en betrokkenheid bij de verandering te tonen.
8. Verandervermogen: Het organisatieverhaal kan de veerkracht en het vermogen van de organisatie om te veranderen vergroten. Het herinnert medewerkers eraan dat verandering een constante is en dat de organisatie zich moet aanpassen om relevant te blijven.
9. Continu Leren: Het verhaal kan benadrukken dat leren en aanpassen essentieel zijn voor de organisatie. Dit kan een cultuur van continu leren en verbeteren bevorderen, wat belangrijk is in een snel veranderende wereld.

De gegevens zijn verzonden en zullen worden verwerkt.